Sunday, June 28, 2009

MENANGIS KERANA TAKUTKAN ALLAHRasulullah bersabda:"Ketika tubuh seorang hamba bergetar kerana takut kepada Allah,bergugurlah dosanya bagai dedaunan jatuh dari pohonnya."

KISAH 1
Ada seorang lelaki jatuh hati kepada seorang gadis. Apabila keluar gadis itu untuk suatu keperluannya maka pergilah lelaki itu bersamanya.Sesampai di kampung yang sunyi,ketika semua orang telah tidur,lelaki itu menyampaikan maksud hatinya.sigadis pun menyahut"Lihatlah apakah semua orang telah tidur semuanya?"
Lelaki itu pun memeriksa kawasan itu dan melihat sejenak.Dia mengira kehendak hatinya hendak dikabulkan. Segera dia menghampiri gadis itu dan berkata "Benar semua orang telah tidur.'Lalu gadis itu bertanya, "Bagaimana pendapatmu tentang Allah? Apakah saat ini Dia juga tidur?"Lelaki tersebut menjawab, "Sesungguhnya Allah tidak pernah tidur."Gadis itu lalu berkata:"Sesungguhnya Zat yang tidak pernah tidur akan melihat kita meskipun manusia yg sedang tidur lelap tidak melihat kita.Oleh kerananya Dia lebih berhak kita takuti."
Dengan segera lelaki itu meninggalkan gadis tersebut kerana dia takut kepada Allah.Dia pulang ke rumah dan bertaubat.Setelah dia meninggal dunia ada seorang bermimpi bertemu dengannya. Lalu ditanya "Apakah yg dilakukan oleh Allah kepadamu?"Lelaki itu menjawab:"Allah telah mengampuniku kerana ketakutanku dan meninggalkan dosa itu."

KISAH2
Di dalam golongan Bani Israel ada seorang lelaki abid yg miskin dan punya ramai anak.Dia ditimpa kecelakaan sehingga tak dapat mencari rezeki lagi, lalu dia memerintah isterinya agar mencari rezeki.Isterinya pun pergi kesebuah rumah orang kaya lalu meminta sedikit makanan untuk keluarganya.
Orang kaya itu berkata,"Baiklah, tapi serahkan dirimu untukkku walau barang sebentar."Perempuan itu terdiam dan segera pulang.Setibanya dirumah,anak-anaknya meminta makan.Hatinya tak tertahan.Lalu dia pergi berjumpa orang kaya itu lagi.Orang kaya tersebut bertanya,"Adakah engaku telah bersetuju dengan permintaanku?"Perempuan itu pun mengangguk.
Namun ketika berada dalam bilik yang sunyi, tubuh perempuan itu menggeletar seolah-olah seluruh anggota badanya hendak terlepas. Maka orang kaya pun bertanya: "mengapakah engkau berlaku demikian?"Perempuan itu menjawab,"Sebenarnya aku takut kepada Allah."Berkata orang kaya itu,"Engkau telah takut kepada Allah bersama kefakiranmu. Maka semestinya aku lebih takut daripada engkau."Segera dihentikan keinginannya terhadap perempuan itu.Diberinya perempuan itu apa yg diminta.Dan perempuan itu membawa pulang nikmat yg melimpah sehingga keluarganya menjadi senang.Kemudian Allah memberi wahyu kepada Nabi Musa as :Katakan kepada fulan bin fulan,Aku telah mengampuni dosanya."Lalu Nabi Musa pun datang kepada orang kaya tersebuat dan memberitahunya.Dan orang kaya pun menceritakan apa yg telah berlaku.
Allah befirman:"Maka jangan engkau takut kepada maanusia dan takutlah padaKu"(Al-Maidah:44)
Dalam ayat lain, surah Al Imran ayat 175 ,Allah berfirman,"Janganlah kamu takut kepada mereka dan takutlah padaKu"

KISAH 3
Pada suatu ketika, Umar bin Khatab jatuh pengsan semasa mendengar ayat al-Quran dibaca dan pada suatu ketika yg lain beliau mengambil sepotong kayu sambil berkata "sekiranya aku menjadi kayu tidaklah menjadi seperti ini dan sekiranya ibuku tidak melahirkan aku."
Beliau menangis teresak-esak.Air matanya mengalir membasahi pipi sehingga pada mukanya ada 2 garis bekas air mata.Sehingga Rasulullah pernah mengatakan,"Api neraka tidak akan menjilat orang yg pernah menangis kerana takut kepada Allah swt "

KISAH 4
Pada hari kiamat seorang hamba dipanggil. Oleh kerana amalan buruknya lebih banyak dia diperintahkan masuk neraka. kemudian sehelai rambut dipipinya berkata,"Ya Tuhanku,utusanmu Muhammad telah bersabda "Barangsiapa menangis kerana takut kepada Allah,maka Allah mengharamkan mata itu dalam neraka."Dan sesungguhnya aku telah menangis kerana takut kapada Allah. Lalu Allah mengampun dan menyelamatkan dia dari api neraka.

KISAH 5
Manakala dihari kiamat didatangkan api yg bergemuruh sehingga menggetar seluruh hati umat. Nabi-nabi berkata, "nafsi-nafsi"(sendiri-sendiri) manakala Nabi saw berkata "umatku umatku"."Keluarlah api itu bagai gunung.Umat Muhammad SAW cuba menolaknya dengan berkata demi orang yg bersolat,org-org shidiq,orang-orang yg berpuasa dan yg orang-orang yg khusyuk,kembalilah engkau wahai api."Api hendak membakar umat Muhammad SAW.Jibril menghampiri Nabi dengan membawa segelas air sambil berkata:"Ambillah air ini dan percikkan ia ke api itu."Nabi percikkan air itu ke api.Lalu api itu padam.
Nabi menanyakan Jibril.."Air apakah ini?"Jibril berkata,"Itulah air mata umatmu yg menangis kerana takut kepada Allah."Rasullullah sering berdoa,"Ya Allah berilah aku rezeki dua mata yg menangis kerana takut kepada Engkau sebelum air mata ini habis."

Maka barangsiapa ingin selamat daripada azab Allah serta mendapatkan pahala dan rahmatnya,hendaklah dia sabar atas kesulitan dunia,taat kpd Allah serta menjauhi maksiat."

No comments:

Post a Comment